Skenor till skjutdörrar

En viktig komponent i en mjuk och följsam skjutdörr är skenan som dörrarna glider/rullar i. För att dörrarna ska gå enkla att öppna och stänga behöver skenan vara i bra skick. Skjutdörrsskenor och beslag finns att köpa hos de flesta bygghandlare både offline och online.

Habo skjutdörrsbeslag K-40 Komplett
Habo skenor och skjutdörrsbeslag K-40 Komplett (Köp online)

Skenor till skjutdörrar är i regel tillverkade av aluminium och är ganska enkla i konstruktionen. Skenan kan vara enkel eller dubbel, beroende på om det är en eller två dörrar som ska gå i skenan.

På skjutdörren monterar man beslag med hjul som ska rulla i skenan. Hjulen kan sitta ensamma, i par eller med dubbla hjulpar.

I änden av varje skena monteras dörrstoppare, vilka förhindrar att hjulen rullar för långt och att dörren hoppar ur skenan.

Garderobsdörrar på nedsänkt skena

Om man bygger skjutdörrar på ett ställe där man ska gå in och ut genom dörrarna kan det vara värt att fundera över nedsänkta skenor i golvet. Det kanske inte är just för garderober man tänker på det men har du en stor walk-in-closet vill du ju inte slå i tårna i skenan. Då kan en garderobsdörr på nedsänkt skena vara riktigt bra.

Beslag till skjutdörr inomhus eller utomhus

Tänk på att olika material står emot väder och vind olika bra. Därför är det viktigt att kolla om tillverkaren tagit fram skjutdörrsbeslaget för att användas inomhus eller utomhus.

Ett beslag gjort för utomhusbruk går såklart att använda lika bra inomhus, men tvärtom är inte att rekommendera.

Butiker som säljer skenor och beslag till skjutdörrar

Du gillar kanske också...